Patriarhul Daniel – 10 ani cu devotament si jertfelnicie in slujba Bisericii Ortodoxe si a poporului roman

de Iulian Dumitrascu 30.09.2017
Patriarhul Daniel10 ani cu devotament si jertfelnicie in slujba Bisericii Ortodoxe si a poporului roman 10 ani Patriarhat Preafericitul Parinte Daniel Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane
Acum un deceniu, in 30 septembrie 2007, a fost adaugata o fila importanta in istoria Bisericii Ortodoxe Romane. In urma alegerii de Colegiul Electoral Bisericesc, Patriarhul Daniel a fost intronizat intai parinte pentru romanii ortodocsi.


Interviul oferit de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel televiziunii publice TVR - Interviu la implinirea a zece ani (10 ani) de slujire ai Preafericitului Parinte Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane - Preluare Trinitas TV, Editie Speciala - TVR - Televiziunea Romana - 25 decembrie 201710 ani de slujire patriarhală ai Preafericitului Părinte Daniel - TRINITAS TV - Televiziunea Patriarhiei Romane - 28.10.2017


Patriarhul Daniel - Interviu cu Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane - TVR Dialogurile Credo - Titi Dinca - TVR arhiva 2007

Istorie Religie Civilizatii TVR Romania


Patriarhul si-a asumat cu fermitate si curaj sa devina calauza spre drumul Cetatii ceresti pentru credinciosii Bisericii stramosesti. Inca de la inceputul misiunii sale, Preafericitul Parinte Daniel a asigurat continuarea proiectelor aflate in desfasurare la acea vreme si initierea unor noi proiecte fara a desparti Liturghia de filantropie si filantropia de Liturghie sau opera sociala de viata duhovniceasca.

Au trecut de atunci 10 ani in care Biserica a cunoscut schimbari menite a pastra nealterat duhul de rugaciune si in acelasi timp a imbunatati viata tuturor.

Patriarhul Daniel, al 6-lea conducator al Bisericii Ortodoxe Romane, s-a nascut in 22 iulie 1951, in satul Dobresti, comuna Bara, judetul Timis, fiind al treilea copil in familia invatatorului Alexie si Stela Ciobotea.

In perioada 1974-1976 frecventeaza cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar Ortodox din Bucuresti, Sectia Sistematica, sub indrumarea Pr. Prof. Dr. Dumitru Staniloae. Isi continua studiile in strainatate: doi ani la Facultatea de Teologie Protestanta a Universitatii de Știinte Umane din Strasbourg (Franta) si doi ani la Universitatea Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolica (Germania).

In 15 iunie 1979 isi sustine teza de doctorat la Universitatea din Strasbourg, intitulata: Réflexion et vie chrétiennes aujourd’hui. Essai sur le rapport entre la théologie et la spiritualité (424 p). Teza a fost pregatita sub indrumarea a doi reputati profesori francezi: Gerard Ziegwald si André Benoit si a primit calificativul maxim. Devine astfel doctor al Universitatii din Strasbourg.

In 1987 intra in viata monahala la Manastirea Sihastria, Jud. Neamt, cu numele Daniel, avandu-l ca nas de calugarie pe Preacuviosul Parinte Arhimandrit Cleopa Ilie. Este hirotonit ierodiacon la 14 august 1987 si ieromonah la 15 august 1987. In 1988 este hirotesit protosinghel si numit Consilier Patriarhal, Director al Sectorului Teologie Contemporana si Dialog Ecumenic. Tot in anul 1988 devine Conferentiar la Catedra de Misiune Crestina a Institutului Teologic Universitar Ortodox din Bucuresti.

Este ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, cu titlul de Lugojanul si este hirotonit arhiereu in 4 martie 1990. In 7 iunie 1990 este ales Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Intronizarea a avut loc in iulie 1990. A desfasurat o bogata activitate pastoral-misionara, culturala si social-filantropica in perioada 1990-2007, in demnitatea de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei.

In 12 septembrie 2007 Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales in functia de Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Munteniei si Dobrogei, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane si Loctiitor al Tronului Cezareei Capadociei. Intronizarea Preafericitului Patriarh Daniel s-a concretizat duminica, 30 septembrie 2007, la Catedrala Patriarhala din Bucuresti.

Biografia completa a Patriarhului Romaniei poate fi consultata aici.

Foto credit: Basilica.ro

Sursa: http://basilica.ro/patriarhul-daniel-10-ani-cu-devotament-si-jertfelnicie-in-slujba-bisericii-ortodoxe-si-a-poporului-roman/


Informtii utile:

- Te Deum la implinirea a zece ani de slujire ai Preafericitului Parinte Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane - 28.10.2017 - Agentia de stiri Basilica - Basilica.ro

- 10 ani de slujire patriarhala ai Preafericitului Parinte Daniel - TRINITAS TV - Televiziunea Patriarhiei Romane - 28.10.2017 - Trinitas.tv