Patriarhul Daniel – 10 ani cu devotament si jertfelnicie in slujba Bisericii Ortodoxe si a poporului roman

de Iulian Dumitrascu 30.09.2017
Patriarhul Daniel10 ani cu devotament si jertfelnicie in slujba Bisericii Ortodoxe si a poporului roman 10 ani Patriarhat Preafericitul Parinte Daniel Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane
Acum un deceniu, in 30 septembrie 2007, a fost adaugata o fila importanta in istoria Bisericii Ortodoxe Romane. In urma alegerii de Colegiul Electoral Bisericesc, Patriarhul Daniel a fost intronizat intai parinte pentru romanii ortodocsi.


Interviul oferit de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel televiziunii publice TVR - Interviu la implinirea a zece ani (10 ani) de slujire ai Preafericitului Parinte Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane - Preluare Trinitas TV, Editie Speciala - TVR - Televiziunea Romana - 25 decembrie 201710 ani de slujire patriarhală ai Preafericitului Părinte Daniel - TRINITAS TV - Televiziunea Patriarhiei Romane - 28.10.2017


Patriarhul Daniel - Interviu cu Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane - TVR Dialogurile Credo - Titi Dinca - TVR arhiva 2007

Istorie Religie Civilizatii TVR Romania


Patriarhul si-a asumat cu fermitate si curaj sa devina calauza spre drumul Cetatii ceresti pentru credinciosii Bisericii stramosesti. Inca de la inceputul misiunii sale, Preafericitul Parinte Daniel a asigurat continuarea proiectelor aflate in desfasurare la acea vreme si initierea unor noi proiecte fara a desparti Liturghia de filantropie si filantropia de Liturghie sau opera sociala de viata duhovniceasca.

Au trecut de atunci 10 ani in care Biserica a cunoscut schimbari menite a pastra nealterat duhul de rugaciune si in acelasi timp a imbunatati viata tuturor.

Patriarhul Daniel, al 6-lea conducator al Bisericii Ortodoxe Romane, s-a nascut in 22 iulie 1951, in satul Dobresti, comuna Bara, judetul Timis, fiind al treilea copil in familia invatatorului Alexie si Stela Ciobotea.

In perioada 1974-1976 frecventeaza cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar Ortodox din Bucuresti, Sectia Sistematica, sub indrumarea Pr. Prof. Dr. Dumitru Staniloae. Isi continua studiile in strainatate: doi ani la Facultatea de Teologie Protestanta a Universitatii de Știinte Umane din Strasbourg (Franta) si doi ani la Universitatea Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolica (Germania).

In 15 iunie 1979 isi sustine teza de doctorat la Universitatea din Strasbourg, intitulata: Réflexion et vie chrétiennes aujourd’hui. Essai sur le rapport entre la théologie et la spiritualité (424 p). Teza a fost pregatita sub indrumarea a doi reputati profesori francezi: Gerard Ziegwald si André Benoit si a primit calificativul maxim. Devine astfel doctor al Universitatii din Strasbourg.

In 1987 intra in viata monahala la Manastirea Sihastria, Jud. Neamt, cu numele Daniel, avandu-l ca nas de calugarie pe Preacuviosul Parinte Arhimandrit Cleopa Ilie. Este hirotonit ierodiacon la 14 august 1987 si ieromonah la 15 august 1987. In 1988 este hirotesit protosinghel si numit Consilier Patriarhal, Director al Sectorului Teologie Contemporana si Dialog Ecumenic. Tot in anul 1988 devine Conferentiar la Catedra de Misiune Crestina a Institutului Teologic Universitar Ortodox din Bucuresti.

Este ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, cu titlul de Lugojanul si este hirotonit arhiereu in 4 martie 1990. In 7 iunie 1990 este ales Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Intronizarea a avut loc in iulie 1990. A desfasurat o bogata activitate pastoral-misionara, culturala si social-filantropica in perioada 1990-2007, in demnitatea de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei.

In 12 septembrie 2007 Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales in functia de Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Munteniei si Dobrogei, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane si Loctiitor al Tronului Cezareei Capadociei. Intronizarea Preafericitului Patriarh Daniel s-a concretizat duminica, 30 septembrie 2007, la Catedrala Patriarhala din Bucuresti.

Biografia completa a Patriarhului Romaniei poate fi consultata aici.

Foto credit: Basilica.ro

Sursa: http://basilica.ro/patriarhul-daniel-10-ani-cu-devotament-si-jertfelnicie-in-slujba-bisericii-ortodoxe-si-a-poporului-roman/


Informtii utile:

- Te Deum la implinirea a zece ani de slujire ai Preafericitului Parinte Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane - 28.10.2017 - Agentia de stiri Basilica - Basilica.ro

- 10 ani de slujire patriarhala ai Preafericitului Parinte Daniel - TRINITAS TV - Televiziunea Patriarhiei Romane - 28.10.2017 - Trinitas.tv

 

Tanarul in cautarea Libertatii (tema generala a Intalnirii Tinerilor Ortodocsi de la Iasi 2017)

Deschiderea oficiala a Intalnirii Internationale a Tinerilor Ortodocsi - ITO 2017"In Biserica nu exista batrani, ci numai tineri de toate varstele." (Parintele Patriarh Daniel - Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane)

In aceasta seara, 1 septembrie 2017, a avut loc in Gradina Palas din Iasi festivitatea de deschidere a Intalnirii Internationale a Tinerilor Ortodocsi (ITO).

Manifestarea a debutat cu o slujba de Te Deum, dupa care a fost intonat imnul national si au fost prezentate delegatiile participante.

Fiecare dintre delegatii a fost reprezentata de trei tineri imbracati in costume populare, care au tinut in maini steagul ITO, steagul tarii din care vin si steagul eparhiei.

Intalnirea Internationala a Tinerilor Ortodocsi 1-4 septembrie 2017 din Iasi.

Extrase din inregistrarea video de mai sus:

"Copii si tinerii sunt daruri ale lui Dumnezeu pentru familie, pentru biserica si pentru societate, insa orice dar trebuie cultivat... Dumnezeu ne ofera daruri si omul trebuie sa le cultive, sa le duca la rodire la infrumusetare, pentru ca si libertatea lui sa se intareasca prin conlucrarea cu Dumnezeu." (Preafericitul Parinte Patriarh Daniel - Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane)

"Dupa ce am cautat libertatea in multe etape ale vietii, intrebarea esentiala a vietii fiecarui om pe pamant, tanar sau mai putin tanar, este aceasta:
Ce am facut cu libertatea pe care am aflat-o? Daca aceasta libertate m-a ajutat sa iubesc mai mult pe Dumnezeu si pe oameni, atunci am aflat adevarata libertate. Daca libertatea pe care am aflat-o m-a instrainat si mai mult de Dumnezeu, de oameni si de mine insumi, atunci inseamna ca nu sunt liber cu adevarat [de pacate, de patimi]." (Preafericitul Parinte Patriarh Daniel - Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane)


Intalnirea Internationala a Tinerilor Ortodocsi de la Iasi la final - 4 septembrie 2017

La Iasi a avut loc astazi, 4 septembrie 2017, festivitatea de incheiere a celei de-a patra editii a Intalnirii Internationale a Tinerilor Ortodocsi (ITO).

In prezenta miilor de tineri participanti, organizatorii [ 7000 ] au tinut sa multumeasca tuturor celor implicati in derularea evenimentului, institutiilor partenere, dar si voluntarilor care au depus un efort deosebit pe parcursul a cateva luni de zile.


Intalnirea Internationala a Tinerilor Ortodocsi (ITO)  din septembrie 2018 o sa fie la Sibiu.

 

feed-image Fluxuri RSS